Powered By Blogger

29 Ekim 2021 Cuma

Pancar Suyu Faydaları Nelerdir?

 


Sağlık alanında oldukça büyük bir öneme sahip olan pancar suyu aynı zamanda büyük bir antioksidan kaynağı olmaktadır. Stres başta olmak üzere pancar suyu faydaları saymakla bitmemektedir. Mevsiminde tüketilen pancar suyu birçok hastalığın önlenmesine katkı sağladığı gibi özellikle kış ayında rastlanan grip gibi durumları engellemede oldukça etkilidir.

Pancar Suyu Faydaları




Pancar suyu içeriğinde bulunan A, C,E, B12, B6 ve K vitaminleri yanı sıra insan sağlığına fayda sağlayan vitamin ve mineralleri içermektedir.  Bağışıklığın korunarak vücuda direnç kazandırılması pancar suyunun en önemli faydalarından biridir.

Pancar suyu faydaları 200 ml olan bir bardak için 3,36 gram protein, 0,36 g yağ, 4 gram lif, 154 mg sodyum, 610 mg potasyum, 32 mg kalsiyum, 1,58 mg demir olmaktadır. Kullanım şeklide kişiden kişiye göre değişmektedir.

1.      Stresi Ortadan Kaldırır

Kalabalık şehirde yaşamanın verdiği mutsuzluk, iş ortamında meydana gelen sorunlar gibi durumlar stresin artmasına neden olmakta bu da sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Pancar suyunun tüketimi stresi ortadan kaldırdığı gibi hiçbir ilaç kullanamadan doğal yoldan stres atmaya yardımcı olacaktır.

2.      Kanseri Önlemede Etkilidir

Kanserin günümüzde birçok türü bulunmakta kansere yakalananlar yeni bir çözüm yolu aramaktadır. Birçok kanser türüne karşı koruyucu kalkan görevi gören pancar suyu faydaları bunun gibi birçok hastalığın da oluşumuna engellemektedir.

3.      Vücudu Arındırır

Pancar suyunun vücudu arındırma ve vücuttaki bazı organları temizleme özelliği bulunmaktadır. Vücutta yer alan zararlı toksinleri vücuttan ter ve idrar yoluyla atılmasını sağlayarak vücudun sağlıklı işleyişine katkı sağlar.

4.      Kalbi Korur

Kalp vücudun dengede durmasını sağlayan en önemli organlardan biridir. Dolayısıyla kalbin sağlıklı olması bütün vücudun dinç olmasını sağlayacaktır. Pancar suyu bu aşamada damar tıkanıklıklarının önüne geçmekte bu duruma bağlı oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçmektedir.

5.      Zayıflamaya Yardımcıdır

Günümüzde çoğu kişi yüksek kilolu olmaktan şikayetçi olmakta, zayıflamak ve fit olmak uğruna bıçak altına yatmaktadır. Pancar suyu metabolizmayı hızlandırarak doğal yoldan zayıflamaya katkı sağladığı gibi vücutta ödem atma gibi önemli bir görevde de bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan lifler sayesinde tokluk hissi yaratmaktadır.

6.      Sindirimi Düzenler

Kırmızı pancar suyu faydaları sindirim sisteminde de etkili olmaktadır. Kabızlık ve ishal gibi durumlarda tedavi edici olmasının yanında bağırsakları düzene sokarak bağırsaklarda yer alan mikropları da yok eder.

7.      Saç Dökülmelerinin Önüne Geçer

Stres, genetik durumlar, çevresel nedenler gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak saç dökülmeleri meydana gelmekte bu durum çoğu kişinin hayatını olumsuz olarak etkilemektedir. Düzenli olarak pancar suyu tüketimi saç dökülmelerinin ciddi derecede önüne geçmektedir. Bunu yanında saçların doğal bir şekilde uzamasını sağlamasına yardımcı olur.

8.      Vücuda Enerji Verir

Pancar suyu içeriğinde yer alan yüksek vitamin ve mineral oranları nedeniyle vücuda enerji ve canlılık vermektedir.

9.      Anne Karnındaki Bebeği Korur

Tüketiminde aşırıya kaçılmadığı sürece pancar suyu hamileler tarafından da tüketilebilmektedir. Anneye rahat bir doğum için kolaylık sağladığı gibi anne karnındaki bebeği de korumaktadır.

10.  Kansızlığın Önüne Geçer

Pancar suyu faydaları hemen her alanda geçerli olmaktadır. Bunlardan biri de kansızlığı önlemesi olmaktadır. Gerek renginden dolayı gerekse demir eksikliğinin karşılamasından dolayı kansızlığa etki eden besinlerden biridir.

11.  Beyin Sağlığını Korur

Pancar suyu beyin sağlığını koruyarak vücudun düzenli bir şekilde işleyişine katkı sağlamaktadır. Yaşlanmaya bağlı oluşabilecek zihinsel etkinliklerin de doğru bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

Pancar Suyu Zararları Nelerdir?


Pancar suyu her ne kadar faydalı olsa da bazı durumlarda yan etki yaratabileceği gibi insan sağlığı için de zararlı duruma gelebilmektedir.

  • Gereğinden fazla pancar suyu tüketmek böbreklere zararlı olmaktadır.
  • Pancar suyu renginden dolayı idrar renginde değişme meydana getirebilecektir.
  • Kan basıncının düşmesine neden olduğu gibi kan şekerinin de farklı seyretmesine neden olabilmektedir.
  • Cilt üzerinde kızarıklıklara ve lekelenmelere neden olabilecektir.
Kırmızı pancar suyu faydaları oldukça fazla olup kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır.
  • Tansiyon hastası olanların pancar suyu tüketimine ayrıca dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle yüksek tansiyonu olanların bu duruma ayrıca dikkat etmesi gerekmektedir.
  • Düzenli ilaç kullanmak durumunda olanların da pancar suyu tüketmeden önce doktora danışarak onay alması gerekmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder