Powered By Blogger

27 Ekim 2021 Çarşamba

Kuşburnu Çayının Faydaları Nelerdir, Tüketiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Kış mevsiminde sıklıkla tüketilen çaylardan biri de kuşburnu çayı olmaktadır. Gerek kokusu, gerek tadıyla içenleri kendisine hayran bırakan çay, bin bir derde deva çaylar arasında yer almaktadır. Çay olarak kullanılmasının yanında ilaç yapımın da kullanılmaktadır. Kuşburnu çayının faydaları oldukça fazla olması, doğanın insanlara sunduğu mucizelerden biri olarak görülmektedir.

Kuşburnu Çayının Faydaları



Kuşburnu çayının faydaları saymadan önce onun tam bir C vitamini deposu olduğunu söylemek doğru olacaktır. Ayrıca mineral ve vitamin olarak da tam bir şifa kaynağıdır. Kış mevsiminin yanı sıra her mevsim birçok kişi tarafından sevilerek tüketilmektedir.

1.      Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kuşburnu çayı vücut direncinin artmasını sağlayarak bağışıklık sistemini daha güçlü hale getirmektedir. Bu yönüyle birçok hastalığın oluşumunun engellenmesi mümkündür. Hücre yenileme özelliği nedeniyle sinir sistemlerinde büyük onarım gerçekleştirmektedir.

2.      Kansere Karşı Korur

Kuşburnunun içerdiği güçlü antioksidanlar kansere karşı büyük koruma sağlamaktadır. Sağlıklı hücre oluşumu artırarak, yıpranan hücreleri de onarmaktadır. Böylece kanser hücrelerinin büyümesinin önüne geçilmektedir.

3.      Kansızlığa Karşı Kuşburnu

Toplumumuzda kansızlık sorunu yaşayanların sayısı oldukça fazladır. Bu sorunla karşı karşıya kalanların sıklıkla kuşburnu çayı tüketmeleri gerekir. Demir eksikliğinin giderilmesinde büyük öneme sahip olan kuşburnu, demir emiliminin yapılamasını da kolaylaştırmaktadır.

4.      Cildi Güzelleştirir

İçerisinde bulunan A vitamini cildin yaşlanmasını önleyerek, ciltte oluşan yaraların da tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca güneşin ciltte oluşturduğu yanıklar ve lekelerde de fayda sağlamaktadır.

5.      Kabızlığı Önler

Son zamanlarda birçok kişinin yakındığı durumlardan biri kabızlık olmaktadır. Kabızlık sorunu olanlar için kuşburnu tam bir şifa kaynağıdır. Bağırsak sistemini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırmaktadır.

6.      Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Kuşburnu çayının faydaları arasında en etkili olanlardan biri de kilo vermek isteyenlere yardımcı olmasıdır. Yağ yakma özelliği nedeniyle fazla kilolardan kurtulmak isteyenler için sağlıklı ve doğal bir zayıflama yöntemi olmaktadır.

7.      Kan Şekerini Dengeler

Diyabet sorunu olanlar için Tip 2 diyabet rahatsızlığı olanlarda kan şekerini dengeleyerek olması gereken seviyeye getirmeye yardımcı olur.

8.      Eklem Ağrılarına İyi Gelir

Kuşburnu, içerdiği vitamin ve minareler ile eklem ağrılarının giderilmesinde büyük etki sağlar. Bunun yanı sıra gut hastalığı, idrar yolu enfeksiyonları gibi çeşitli rahatsızlıkların giderilmesinde önemli bir şifa kaynağı olmaktadır. Çok yönlü bir bitki olan kuşburnu, kronik rahatsızlar sonucu oluşan ağrılarda da ağrı kesici özelliğe sahiptir.

Kuşburnu Çayının Tüketilmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler



Her şeyin fazlasının zararlı olduğu düşünüldüğünde, kuşburnu çayının faydaları yanı sıra dikkat edilmediğinde zararlı hale gelebilecektir. Kuşburnu çayı demlerken, kaynamış olan 200 ml suyun içerisine 4-5 adet kuşburnu atılarak demlenmesi beklenmelidir.

Yaklaşık 10 dakika demlenmesinin ardından çay içmeye hazır hale gelecektir. Çay demleme işlemi gerçekleştirilirken üzerinin kapalı olması gerekmektedir. Aksi halde iyi bir demleme işlemi gerçekleşmeyecektir.

Kuşburnu çayının fazla kaynatılması ve demlenmesi çaydaki C vitamin değerinin azalmasına neden olacaktır. Bu nedenle yeteri kadar sürede demleme işlemi gerçekleştirilmelidir. Çay tüketimi yemeklerden yarım saat sonra gerçekleştirilmeli ve hazır olduğundan itibaren 5 dakika içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.

Kuşburnu çayının faydaları etkili bir şekilde kullanabilmek için iyi bir şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Bunun için güneş ışığı görmeyen bir yerde saklanması daha doğru olacaktır.  

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder