Powered By Blogger

25 Ekim 2021 Pazartesi

Ayak Mantarı Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

 


Bir çeşit deri hastalığı olarak meydana gelen ayak mantarı günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen durumlardan biri olmaktadır. Oldukça çabuk bulaşabilen hastalık kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülmektedir. Hastalığın tedavi süreci kişiden kişiye değişebildiği gibi ilaçların doğru kullanılmasıyla da doğrudan alakalı olmaktadır.

Ayak Mantarı Nedir?



Hemen herkesin hayatında en az 1 kere karşılaştığı bir durum olan ayak mantarı hastalığı, vücudun ayak kısmında özellikle parmak aralarında gelişen sağlık sorunlarından biridir. Ayağın üst deri bölgesinde meydana gelebileceği gibi yan kısımları ve alt bölgesinde de görülebilmektedir. 



Ayak mantarı ilk oluşma aşamasında kırmızı nokta şeklinde ve daha sonra pullanma olarak kendini göstermektedir. Hastalığın ilerleme sürecinde kırmızı noktalar içi su dolu kabarcıklara dönüşerek iltihaplı bir hal alır. Hastalığın iyileşmesi için erken teşhis önemli olduğu gibi tedaviye de bir an önce başlanmalıdır.

Hastalığın tedavisine erken başlanmaması hastalığın ilerleyerek tırnaklara bulaşmasına neden olabilecektir. Tırnaklara bulaşan hastalık tırnağın daha kalın olmasına ve renginin değişmesine neden olabilecektir. Hastalığın baş göstermesi durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık merkezine gidilmesi gerekmektedir

Ayak Mantarı Belirtileri Nelerdir?



Ayak mantarı oluşma aşamasında bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Buna göre ayak mantarı belirtileri;

  •           Ayakta kaşıntı oluşumu,
  •           Kırmızı renkli döküntülerin meydana gelmesi,
  •           Ayakta istenmeyen ve kötü koku oluşumu,
  •           Ayakta yanma hissi,
  •          Ayak derisi üzerinde içi su dolu kabarcık oluşumu,
  •          Ayak tabanı başta olmak üzere çeşitli yerlerinde kepeklenme oluşumu, en yaygın belirtiler arasında yer almaktadır.

Ayak Mantarı Oluşumunu Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

Bazı durumlar hastalığın oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir. Bu durumların biliniyor olup ona göre gerekli önlemlerin alınması hastalığın oluşumunu engellemede büyük role sahip olacaktır. Buna göre;

  •           Bağışıklık sistemi güçsüz olan kişiler,
  •          Ayakların nemli bırakılması ve banyo sonrası kurutulmaması,
  •          Sürekli olarak sık ve kapalı ayakkabı giyiliyor olması,
  •          Ortak kullanılan pedikür aletleri, gibi faktörler hastalığın oluşmasına neden olabilmekte diyabetli hastalar gibi hastalığa yatkın kişilerde bu durum oldukça sık rastlanmaktadır.

Ayak Mantarı Çeşitleri Nelerdir?



Hastalığın bazı çeşitleri bulunmakla birlikte en yaygın olanları;

  •           İntertriginöz – Parmak arası mantarı,
  •          Hiperkerotik,
  •          Vezikülobüllöz- Kabarcıklı, şeklinde olmaktadır.

1.      İntertriginöz

Parmak arası mantarı olarak da intertriginöz en sık görülen ve ayaklarda oluşan mantarlardan biridir. Sıklıkla en küçük ayak parmaklarında çıkmakla birlikte bu tür rahatsızlık hastalarda kaşınma, pullanma ve yanma gibi durumlara neden olabilmektedir.

2.      Hiperkerotik

Tedaviye erken başlanmadığı süre içerisinde ayak derisinin kalınlaşmasına neden olabilen hastalık, ayakta kuruluk ve pullanma gibi durumlara neden olabilmektedir. Hastalığın iyileştirilmesi ve ilerlememesi adına erken tedavi büyük önem taşımaktadır.

3.      Vezikülobüllöz

Ayaklarda oluşan mantarın en nadir görülen çeşitlerinden biri vezikülobüllöz, ayakta kabarcıklar şeklinde kendini göstermektedir. Bu hastalık çeşidi ayak tabanının su toplayarak patlaması sonucu oluşmaktadır. Erken tedavi edilmediği sürece hastalığın ayak parmaklarına yayılması söz konusu olabilmektedir.

Ayak Mantarı Hangi Yöntemle Bulaşır?

Ayaklarda meydana gelen mantar oldukça sık bulaşabilme özelliğine sahiptir. Özellikle ortak kullanılan eşyalar hastalığın meydana gelmesinde büyük rol oynamaktadır. Terlik, çorap, ayakkabı eşyaların ortak olarak kullanılması hastalığın daha hızlı yayılmasına ortam hazırlamaktadır.

Ayakların kapalı ortamlarda uzun süre havasız kalması ayakta bakteri üremesine neden olabilmektedir. Bu nedenle ayakkabı ve çorap kullanımı mevsimine uygun olarak seçilmeli, ayakların gün içinde hava almasına özen gösterilmelidir.

Ayak Mantarı Nasıl Geçer?



Hastalığın tedavisi genel olarak fiziki şekilde yapılacak muayene ile yapılmakla birlikte çoğunlukla krem ve sprey kullanılarak tedavi sağlanmaktadır. Bunun yanında hastalığın en önemli aşamalarından biri ayak bakımı ve temizliğinin doğru ve düzenli bir şekilde yapılmasıdır.

Ayaklar günlük olarak düzenli bir şekilde yıkanarak ıslak kalmayacak şekilde kurulanmalıdır. Aynı çorabı giymeyip sürekli değiştirmek ve mevsimine uygun olarak tercih edilecek olan ayakkabı ve terlik hastalığın tedavi sürecinde olumlu etki yaratacaktır.



Mantar hastalığı kendini sürekli yenileyen ve belli zamanlarda sıklıkla çıkabilen bir sağlık sorunudur. Bu nedenle ayak bakımında sabırlı olmak yapılması gerekenlerin başında gelmektedir. Hastalığın ilerlemesi durumunda deri yüzeyinde uygulanacak tedavi sonuç vermeyebilir. Bu durumda ağızdan alınacak ilaçlar hastalığın tedavisi aşamasında kullanılabilmektedir

Ayak mantarı kolay gibi görünen fakat iyileşmesi için çaba harcanması gereken bir rahatsızlıktır. Hastalığın tedavi aşamasında olası tüm tedbirler alınarak bakımların düzenli ve zamanında yapılması gerekmektedir. Bu durum iyileşme sürecini daha da hızlı hale getirecektir.

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder