Powered By Blogger

17 Temmuz 2021 Cumartesi

Yeşil Çay Tüketimi Nasıl Olmalı? Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir ?

 


Sağlığa olan faydaları saymakla bitmeyen yeşil çay, sağlıklı beslenme hususunda en çok tüketilen çaylar arasında yer almaktadır. Her ne kadar geleneksel çaya rakip olamasa da yeşil çay tüketen kesimin varlığı da azımsanmayacak kadar fazladır. Peki yeşil çay tüketim nasıl olmalı, yeşil çay nasıl tüketilir bu sorularının cevabını yazımızın devamında görmeniz mümkün. 

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?


Yeşil çay her şeyden önce iyi bir antioksidan kaynağı olarak bilinmektedir. Vücuda direnç kazandırmasının yanında bağışıklığın güçlendirilmesi gibi önemli bir görevi daha bulunmaktadır. 

1. Yağ Yakımını Hızlandırır

Yeşil çay bilinen en doğal yağ yakan çaylar arasında gelmektedir. İçeriğinde bulunan bileşenler vücuttaki yağ yakımını hızlandırarak sağlıklı kilo vermeyi mümkün kılacaktır. Yeşil çayın kalori oranının oldukça az olması nedeniyle kilo vermek isteyenlerin tercihi yeşil çay olmaktadır. Bir fincan yeşil çayda bulunan kilokalori 2 olmaktadır.

2. Kansere Karşı Koruyucu Göreve Sahiptir

Yeşil çay kansere yakalanma oranını minimuma indirerek vücudun bağışıklık sistemini daha da kuvvetli bir hale getirir. Hücrelerdeki hasarları tedavi ederek sağlıklı hücre oluşumu için vücuda destek olur. Bunun yanı sıra kansere yakalananların da tedavi sürecini daha da hızlı hale getirir.

3. Kronik Hastalıklara Karşı Önemli Bir Koruyucudur

Kronik hastalıklar kişilerin hayatında olumsuz hasar bırakabileceği gibi ölümle sonuçlanabilen durumlara kadar gidebilmektedir. Yeşil çay tüketimi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterdiği gibi kan şekerinin dengede tutulması, kolesterol gibi kronik hastalıklarda da büyük ölçüde tedavi edicidir.

4. Kalp Damar Sağlığını Korur

Yeşil çayın  en büyük faydalarından biri de kalp ve damar sağlığına karşı üstlendiği görev olmaktadır. Bu görev neticesinde kalp ve damar rahatsızlıklarının oluşumunu engelleyerek dünya çapında büyük ölçüde bu duruma bağlı olarak meydana gelen ölümleri de azaltmaktadır. 

5. Bilişsel Fonksiyonların Korunmasını Sağlar

Yeşil çay tüketimi bilişsel fonksiyonları da doğrudan etkileyen durumlar arasında yer almaktadır. Yeşil çayın içerisinde bulunan belli miktarda kafein sağlık açısından olumlu etki yaratmaktadır. Özellikle vücudun direnç sağlamasını kazanmasının yanında unutkanlığa bağlı olarak meydana gelen Alzheimer gibi rahatsızlıkların da büyük ölçüde önüne geçecektir.

6. Doğal Antioksidan Görevi Görür

Yeşil çay vücutta direnç sağladığından ve enerji verdiğinden dolayı doğal bir antioksidan görevi görmektedir. Hafıza kaybı gibi durumları önemli derece de önleyerek zararlı hücrelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Yeşil çay ayrıca vücuda gerekli olan birçok besini de sağlayacaktır. 

7. Kemikleri Güçlendirir

Yeşil çay tüketimi vücutta iskelet sistemi ve kemikleri güçlendirerek kırılmalara karşı da önemli bir rol üstlenir. Kemiklerin zayıflaması ve kırılmasına bağlı olarak oluşan osteoporozun önlenmesini büyük oranda önler.

8. Ağız ve Diş Sağlığını Korur

Yeşil çay tüketiyor olmak ağız ve diş sağlığının korunmasını sağlar. Ağız kokusunda şikayetçi olanların bir fincan yeşil çay tüketiyor olması, kokunun ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Ağız içerisinde bakteri oluşumunu önleyerek ağız içerisin oluşabilecek rahatsızlıkların büyük ölçüde önüne geçer. 

Yeşil Çay Tüketimi Nasıl Olmalı?


Her şeyin fazlasının zararlı olduğu düşünüldüğünde yeşil çay tüketiminde de bu duruma dikkat edilmesi gerekir. Yeşil çay tüketimini maksimum günlük 3 fincanla sınırlı tutuyor olmak, olası yan etkilerinden de korunmada yardımcı olacaktır. 

Aşırı Yeşil Çay Tüketmenin Yan Etkileri Nelerdir?


Yeşil çay tüketimi günlük alınması gerektiği miktardan fazla olduğunda vücutta bazı yan etkilere neden olabilecektir.

  • Kalp artış hızında artış görülmesi,
  • Kaygı bozukluğunun meydana gelmesi,
  • Kusma,
  • Uykuda dengesizliklerin ve bozuklukların oluşması,
  • Sinirli bir ruh hali içine girmek,
  • Baş ağrısının meydana gelmesi

Yeşil Çay Nasıl Demlenir?


Yeşil çay nasıl demlenir sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Bir çay kaşığı yeşil çayı önceden fincana ekleyerek kaynamaya yakın olan bir fincan suyu üzerine dökerek maksimum 3 ile 5 dakika beklendiğinde çay içmeye hazır hale gelecektir. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder