Powered By Blogger

16 Temmuz 2021 Cuma

Boyun Fıtığı Nedir, Belirtileri Nelerdir, Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur?

 

Son zamanların en dikkat çeken hastalıklardan biri olan boyun fıtığı, bilgisayar başında geçirilen sürenin de artmasıyla iyice yaygınlaşmıştır. Buna bağlı olarak gelişen hastalık, birçok hastalığın tetikçisi durumundadır. Hareketli olma ve sabit kalma durumu dengelenemediği zamanlarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Disklerin zayıflamış olması fıtık oluşmasının en temel nedenleri arasında yer almaktadır.



Disklerin zayıflaması ve güçsüz duruma gelmesiyle boyun yük taşıyamaz hale gelecektir. Boynun dış kısmının kırılarak omuriliğe zarar vermesi durumun nedenleri arasında yer almaktadır. Günlük hayatta birçok aktivitenin aksamasına neden olabilecektir. Hastalığın erken teşhisi önemlidir. Geç fark edildiği zaman olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Erken tanı ile hastalığın aşaması belirlenen tedavi yöntemi belirlenir.



Her hastalıkta olduğu gibi boyun fıtığı belirtileri ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kişinin bu durumun farkına varması, öncelikle kişinin kendisini dinlemesi gerekir. Şikayetlerin ne oranda olduğunu tespit ettikten sonra en yakın sağlık kuruşuna başvurulması erken teşhiste oldukça önemlidir. Hastalık günlük hayatı etkileyen en olumsuz durumlardandır. Gerekli tedbirlerin mutlaka alınması gerekir.

Boyun Fıtığı Belirtileri

 

Orta yaş gruplarında daha fazla ortaya çıkan boyun fıtığı belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Uyuşma hissi kadınlarda erkeklere oranla daha sık oranla görülmektedir. Tedavi aşamasında beş duyu organının ve buna istinaden sinirlere ne derece etki ettiği araştırılmalıdır.

  •         Kollarda kuvvet kaybının oluşması,
  •         Parmak uçlarında karıncalanma hissi,
  •         Halsizlik, yorgunluk,
  •         Dikkat sağlayamama, odaklanamama,
  •         Duyu kaybının oluşması,
  •         Hareketsizlik,
  •         Uyuşma hissi,
  •         İdrar kaçırma, idrar tutamama.

Boyun Fıtığı Nasıl Geçer?


Hastalığın ilerleme durumuna göre doktor tarafından nasıl bir tedavi yöntemi uygulanacağı belirlenmektedir. Hastalığın başlıca sebeplerinden olan stresten uzak kalma önerilecek olan yöntemlerin bir tanesidir. Gerekli durumlarda bitkisel ilaçlar veya fizik tedavi uygulanarak hastanın eski sağlığına tekrar kavuşması sağlanacaktır.

Boyun Fıtığı Ağrısı Nereye Vurur?


Hastalık boyun bölgesinde oluştuğundan dolayı ağrısı da genel olarak boyna, kollara, omza vurmaktadır. Hastanın şiddeti kişiden kişiye farklı olabileceği gibi etkisi de kişiden kişiye farklılık gösterebilecektir. Bazı kişiler çok fazla ağrı hissetmezken, bazı kimseler ise ağrı eşikleri oldukça yüksek olduğundan bu ağrıdan çok fazla etkileneceklerdir.

İlerlemiş Boyun Fıtığı Belirtileri





Erken tanı ve tedavi hastalığın ilerleyişini durdurmada ve tedavinin başarılı olmasında önemli bir role sahiptir. Hastalık için erken tanı konulamadığı zaman ilerlemiş olacak ve bu da bazı belirtilerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

  •         Kollardan parmak uçlarına vuran karıncalanma hissi,
  •        Kollarda cansızlık, güçsüzlük,
  •         Fıtığın olduğu kollarda şiddetli ağrı.

Boyun Fıtığına Ne İyi Gelir?


Hastalığın ilerleyişi durdurmak için egzersiz dışında yapılması ve tüketilmesi gereken şeyler vardır. Boyun fıtığı fizik tedavi yöntemi ile uzman doktorlar eşliğinde tedaviye başlanabilir. Doğru bir tedavi yöntemi uygulamak hastalık için çok önemli ve doğru sonuçlar verebilir. Diğer bir yöntem masaj tekniğidir. Doğru ve etkili bir masajla boyun rahatlatılarak boyun fıtığı ağrısı en aza indirilebilir.  

Boyun Kuvvetlendirme Egzersizleri


Boyun oldukça hassas bir bölge olduğundan bu egzersizleri yaparken mutlaka doktor tavsiyesi ile yapmak gerekir.

1.       El sol başa dayalı tutularak ittirilmeye çalışılır ve bu işlem yapılırken baş sabit tutulmaya çalışılır böyle direnç oluşturulması sağlanır. Ortalama 12 saniye bekledikten diğer tarafa geçilerek sağ başa aynı uygulama yapılır. Bu uygulanması gereken egzersizlerden biridir.

2.       Diğer bir egzersizlerden olan yöntem elin başa dayalı tutularak ileriye itilmesi durumudur. Baş burada sabit tutularak tekrar bir direnç oluşturulur. Ortalama 12 saniye boyunca bu yöntem uygulanır.

3.       Bir başka yöntem ile eller arkada başta bağlanarak baş yukarıya doğru itilmeye çalışılır. Başın yukarıya itilmesi engellenerek direnç oluşturulur. Ortalama 12 saniye bu egzersizi uygulamak yeterli olacaktır.

4.       Diğer yöntem eller yanağa yerleştirilerek başa sağa sola oynatılmaya çalışılırken, diğer bir dirençle bu engellenmeye çalışır. Bu işlemi 12 saniye uygulamak yeterli olacaktır.

Boyun fıtığı hastalığı her yaştan insanların başına gelebilecek bir durumdur. Bundan dolayı en gerekli tedbirlerin alınması hastalığın oluşmaması açısından oldukça önemlidir. Hastalıkla mücadele durumunda ise sabırlı ve dirençli olunmalıdır. Stresten uzak bir şekilde tedavi sürecine uyum sağlanması, hem iyileşmeyi hızlandıracak hem de süreci doğru tekniklerin uygulanmasına imkan tanıyacaktır.

 

 

 

 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder