Powered By Blogger

13 Temmuz 2021 Salı

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme

 

Ramazan bayramının bitmesiyle birlikte Kurban Bayramı telaşı başlar. Kurbanlık seçimi nerede kesileceği gibi konulurken sık sık konuşulan diğer bir konu kurban bayramında sağlıklı beslenme nasıl olacağıdır. Bu konuda herkes farklı şeyler söylemiş olsa da asıl yapılması gereken sağlığın korunmasına olabildiğince dikkat edilmesidir. 

Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeli?



Bayram geleneklerimiz ülkemizde en güzel şekilde yaşanmakta bayram coşkusu her bayram heyecanla yaşanmaktadır. Kurban bayramında sağlığın korunması da bu dönemde oldukça büyük bir öneme sahip olmaktadır. Bu bakımdan kurban bayramında dikkat edilmesi gereken ilk husus bayram sabahı iyi bir kahvaltı yapmaktır. 

Kurban etleri kesildiğinde oldukça sert olmaktadır. Dolayısıyla kırmızı etlerin sindirimi en zor olan etlerdendir. Bu nedenle sindirim sisteminde rahatsızlık yaşamak istemeyenler kırmızı et tüketimini yeşillik ile birlikte yapmalıdır. Özellikle kalp problemi yaşayanlar ve tansiyon rahatsızlığı olanların bu duruma ayrıca dikkat etmeleri gerekir. 


Yaz aylarının kendini yoğun bir şekilde hissettirdiği şu günlerde her öğünde et tüketimi yapmak sağlığı olumsuz etkileyeceği gibi birçok rahatsızlığın baş göstermesine de neden olabilecektir. Bu nedenle araya farklı ve sindirimi kolay öğünler sıkıştırıyor olmak kurban bayramında sağlıklı beslenme için oldukça büyük bir öneme sahiptir. 

Her ne kadar kurban eti tüketiminde sabırsız olsak da 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilen kurban etinin hem sertliğini biraz daha azalmış olacak, hem de besin değerleri yerine gelmiş olacaktır. Bu dönemde biraz sabırlı olmak yapılması gereken en önemli şeylerden biridir.

Kurban Eti Nasıl Pişirilmeli?



Kurban etini tüketmek kadar nasıl ve ne şekilde pişirildiği de dikkate alınması gereke konulardan biridir.

  • Kırmızı et beyaz ete göre oldukça serttir ve sinirleri de fazladır. Bu nedenle kurban etinin pişirilmeden önce iyice dinlendirildiğinden emin olunması gerekir. 
  • Kurban eti oldukça yağlı bir et olduğundan kızartma olarak veya mangalda pişirmek kanserojen riskini daha da arttıracaktır. Haşlama ya da ızgara yoluyla pişirilen kurban eti daha sağlıklı olacaktır. 
  • Kurban etinin yeşil sebzelerle beraber pişiriliyor olması besin değerleri ve besin çeşitliliği açısından önemli olmaktadır. Kurban etinde olmayan C ve E vitaminleri bu besinler aracılığıyla vücuda alınmış olacaktır.
  • Kurban bayramında sağlık beslenme esasında etin kömürleşmemesi son derece önemlidir. Bu bakımdan kurban eti faydadan çok zarar sağlayacaktır. 
  • Kırmızı etlerin yeteri kadar pişmemesi birçok hastalığa davetiye çıkarabilen önemli bir durumdur. Bu nedenle etlerin gerektiği kadar pişirildiğinden emin olunmalıdır. 

                    Kurban Bayramında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnsan sağlığı her şeyden önce gelir. Bayramlar her zaman neşe verse de bazı durumlara yeteri kadar dikkate edilmediğinde sağlığı kaybetmek muhtemeldir. 

  • Kurban bayramında sağlıklı beslenme adına kalp, tansiyon veya hipertansiyon gibi rahatsızlıkları olanların az yağlı kırmızı et tüketmeleri gerekmektedir. 
  • Şerbetli tatlılar bayramların vazgeçilmezidir. Fakat kırmızı etin sindiriminin zor olduğu düşünüldüğünce özellikle yaz aylarında sütlü tatlıları tercih ediyor olmak daha doğru olacaktır. 
  • Yeterince piştiğine inanmadığınız kırmızı et tüketimi olumsuz sağlık sorunlarına yol açabilecektir.
  • Eskilerde bayramlarda her gidilen evde mutlaka yemek ikram edilir, yemek yenmeden misafir gönderilmezmiş. Şuanda bu gelenek kısmi olarak devam etse de yemek yemeyi hızlı olarak değil yavaş yavaş gerçekleştirmek sağlığın korunmasında diğer önemli adımlardan biridir.
  • Sıvı alımı özellikle bu dönemde oldukça önemli sindirimin kolaylaştırılması adına vücuda sıva alımına dikkat edilmesi gerekir.
  • Spor ve aktiviteler hayatımızın artık bir parçası olmuş durumda. Kurban bayramında sağlıklı beslenme ve sağlığın korunması için fiziksel aktivitelere bu dönemde de yer verilmesi gerekir. 





1 yorum: