Powered By Blogger

4 Kasım 2021 Perşembe

Gebelikte Kilo Alımı Nasıl Olmalı?

 


Gebelik anne adayları için keyifli ve bir o kadar zorlu bir süreç olmaktadır. Hamile kalmadan önce kendi sağlığı ön plandayken, artık bebeğinin sağlığı da ilk planda yer almaktadır. Bu durumda dikkat edilmesi gerekenlerin başında gebelikte kilo alımı gelmektedir. Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi açısından annenin yediklerini ve içtiklerine dikkat etmesi gerekir.


Gebelikte Kilo Alımı Hesaplama


Hamilelik haberinin alınmasıyla birlikte doktorlar gebelikte kilo alımı ile ilgili bazı tavsiyelerde bulunmaktadır. Bu tavsiyelere harfiyen uyulması hem annenin hem de bebeğin sağlıklı gelişimi ve kilo alımı açısından oldukça önemlidir. Hamilelikte kilo alımı hesaplama için ilk yapılması gereken hamilelik başlangıç kilosunun ölçülmesidir.

Gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için hamilelikte hafta hafta kilo alımı takip edilmelidir. Genel anlamda bakıldığı zaman gebe bir bayanın bu süresi içerisinde toplamda 13 ile 18 arası kilo alımı uygun görülmektedir. Hamilelikte en az kiloyu almak sağlıklı olmayı ifade etmediği gibi, fazla kilo almak da bir o kadar riskli ve tehlikelidir.

Hamilelikte doğru kilo alımının hesaplanmasında vücut kitle endeksleri de büyük bir yer tutmaktadır. Normal standartlarda hamile kalan bir kişinin vücut kitle endeksi 18.5 ve 26 aralığında olmalıdır. Her hafta kilo alımı takip edilerek sağlıklı bir sürecin devamlılığı sağlanmaktadır.

İkiz Gebelikte Kilo Alımı Hesaplama




Tekli gebelikler ile ikiz gebelikler için gebelikte kilo alımı farklı olmaktadır. İkiz bebek bekleyen anne adaylarının toplam gebelik süresi boyunca 15 kg ile 20 kg arasında alması uygun kabul edilir. Genel anlamda bakıldığında hesaplama bu şekilde olmakla birlikte, kilo alımı kişiden kişiye göre değişmektedir.

Gebelikte kilo alımı hesaplama ikiz bebek bekleyen anneler ve bebekleri için oldukça önemlidir. İdeal kilo alımına bakıldığında hamileliğin ilk üç ayında 3 kiloya kadar almak normal kabul edilmektedir. Gebelikte kilo alımı ay ay artmaktadır.

Hamileliğin ilerleyen sürecinde son aylarda haftada 600 grama kadar kilo alınmaktadır. Hamilelik süreci boyunca çok fazla yemek yemek değil, sağlıklı yemek önemlidir. Bunun için doktorun hazırladığı beslenme programına uygun şekilde beslenmeye dikkat edilmesi gerekir.

Hamilelikte Aşırı Kilo Alımı Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?


Gebelikte kilo alımı gerektiğinden fazla olduğunda bu durum hem anne, hem de anne karnındaki bebek için risk yaratır.

·       Hamilelik süreci boyunca aşırı kilo alımı olduğunda normal doğum ihtimali azalarak sezeryan doğum olma oranı artar.

·       Birçok anne doğum sonrası kilolarından şikayetçidir. Bu süreç içinde alınan fazla kilo doğumdan sonra kilo vermeyi zor hale getirir.

·       Aşırı kilo alımının yaratacağı en önemli sonuçlardan biri gebelik zehirlenmesinin ortaya çıkmasıdır.

·       Gebelik şekeri ve diyabet hamilelik sürecinde aşırı kilo almaya bağlı oluşacak olumsuz sonuçlardandır.

Hamilelikte En Sık Yapılan Hatalar

·       Hamilelik süreci ile ilgili eskilerden kalma kulaktan doğma birçok söz vardır. Bunlardan biri de şüphesiz hamile olan kişinin iki kişilik yemesi gerektiğidir. Bu anlayış günümüzde de hala varlığını sürdürmektedir. Bilinmelidir ki hamilelikte çok yemek değil, doğru ve sağlıklı yemek önemlidir.

·       Bazı anne adayları hamile kaldığı dönemde, hamilelikten önceki kıyafetleri giymeye devam etmektedir. Şöyle ki; hamilelikten önce giyilen kıyafetler maalesef bu dönemde dar gelecektir. Bebeğin anne karnında rahat bir şekilde hareket edebilmesi için bol ve rahat kıyafetlerin tercih edilmesi gerekir.

·       Heyecanlı anneler hamilelik haberini almasıyla birlikte soluğu bebek kıyafetleri satan mağazalarda almaktadır. Daha cinsiyeti belli olmadan alınan kıyafetler ileride pişmanlık yaşanmasına neden olabilecektir. Bunun için bebeğin cinsiyetini öğrenene kadar sabrederek, daha sonra alışveriş yapmakta fayda vardır.

·       Hamilelik süreci oldukça hassas bir süreçtir. Bunun için gebelikte kilo alımı önemli olduğu kadar ağır kaldırmamaya dikkat etmekte fayda vardır.

·       Hamilelikte giyimin yanında ayakkabı seçiminin de doğru yapılması gerekir. Topuklu ayakkabı yerine rahat ayakkabıların seçilmesi, hem gebelikte kilo alımı ile ağırlaşan vücudun dengesini sağlayacak, hem de düşmelere karşı büyük bir önlem olacaktır.

Gebelikte Kilo Alımı Ne Zaman Başlar?



Gebelikte kilo alımı ilk haftalarda yavaş seyretmekle birlikte son aylara girildiğinde giderek hız kazanır. Özellikle 24. Haftadan sonra anne karnındaki bebeğin gelişimi ve büyümesi hamileliğin ilk zamanlarına göre oldukça fazladır.

Hamilelik sürecinde annelerin aklında birçok soru olur, bunlardan bir tanesi 5 aylık hamilelikte kaç kilo alınır tarzında sorulardır. Bu sorunun cevabına ulaşmak için hafta hafta gebelik takibinin yapılarak, alınması gereken değerlerde kilo alınmasına dikkat edilmesi gerekir. Ortalama boy ve kiloda olan bir gebenin 5. Ayda 4.5 kg kadar kilo alması uygun görülmüştür.

Gebelikte kilo alımı tablosu incelendiğinde zayıf kişilerin hamilelik süreci boyunca toplamda alması gereken kilo 12 kg ile 18 kg aralığında olmalıdır. Kilolu olan kişilerin hamilelik süreleri boyunca 5 kg ile 9 kg arası alması uygundur.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?



Hamilelik haberinin alınmasıyla beslenmeye artık eskisinden daha fazla dikkat edilmek durumundadır. Bu beslenme esasında gebelikte kilo alımı göz önünde bulundurularak bir beslenme programı uygulanmalıdır.

·       Öncelikle zararlı alışkanlıkların bu süre içerinde bırakılması gerekir. Sigara gibi sağlığa zararlı maddelerin alımı bebeğin gelişimini olumsuz etkileyeceği gibi, kalıcı hasarlar bırakmasına da neden olabilecektir.

·       Süt ve süt ürünleri özellikle yoğurt hamilelik döneminde sıklıkla tüketilmesi gerekir.

·       Bebeğin beyninin ve zekasının gelişmesi için de özellikle gebeliğin ilk aylarında kuruyemiş yenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu yiyecekler yenirken aşırıya kaçılmamalı, alınması gereken miktarca tüketilmelidir.

·       Hamilelik sürecinde tüketimine önem verilmesi gereken diğer bir yiyecek balıktır. Hafta da en az 2 kere balık yenilmesi, hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus her balığın yenmemesi gerektiğidir.

 

Derin sularda yaşayan balıklar yoğun oranda civa içerdiğinden yüzeye yakın yerlerde yetişen balıkların tercih edilmesi gerekir. Yine bu konuda mutlaka doktorların tavsiyeleri dikkate alınmalıdır.

·       Gebelikte kilo alımı kadar su içimine de bir o kadar dikkat edilmelidir. Gebelikte alınan su miktarı bebeğin amniyon sıvısına etki edeceğinden mutlaka bu süreçte bol bol su içilmelidir.

·       Gebelikte kilo alımı kontrolünde beslenmenin yanında spor ve aktivitelerin yapılması, hem hamilelik sürecinin kolay geçmesinin, hem kolay doğumun önünü açacaktır.

Hamilelikte Ne Yenmemeli?

Hamilelikte ne yenmesine dikkat edilmesi gerektiği gibi nelerin yenmemesi gerektiğinin de bilinmesi gerekir. Bu yiyecekleri yemek hem anne hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atabileceğinden oldukça dikkatli olunmalıdır. Ayrıca bu yiyecekleri yemek gebelikte kilo alımı sorununa da neden olabilecektir.

  •       Çiğ süt tüketmek,
  •        Çiğ sayılacak derecede az pişmiş yumurta,
  •       Sebze ve meyvelerin iyice yıkanmamış olması,
  •       Kafein tüketimi,
  •       Alkol,
  •       Civa içeren deniz ürünleri,
  •      Açık halde satılan meyve suları içecekler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder